Aquest projecte, fruit de la col·laboració entre Joan Guerrero i Cesar Pace, compta amb la col·laboració de diversos fotògrafs com Rita Biagioli, Mario Catani, Francesc Melcion i Simona Scardina.
Estimada Terra és, doncs, una iniciativa solidària de fotografia documental, centrat a fer arribar als espectadors una nova visió de la nostra ESTIMADA TERRA.
Amb fotografies inèdites, s’ha confeccionat un llibre que permet al lector comprendre la bellesa del nostre món i com esdevé la nostra font de subsistència. Però no només això. Amb fotografies colpidores i d’una gran bellesa, el llibre també fa un repàs per l’impacte que l’ésser humà té sobre el planeta, mostrant l’empremta que el model econòmic te sobre la Terra i la seva supervivència. Un tresor fotogràfic apte per a tots els públics, amb imatges evocadores que mostren una gran sensibilitat envers la situació actual a nivell mundial.
El llibre Estimada Terra esdevé doncs un testimoni que ofereix una visió de la societat actual amb imatges d’interès humà on es mostren contradiccions i desigualtats, que finalment repercuteixen en el medi ambient.
Sebastiao Salgado ens presenta el proyecte:
En nom de l’imparable creixement de la riquesa i el benestar, el món sencer s’ha oblidat que som hostes d’un planeta que estem devastant. La contaminació incontrolada causada per la necessitat de produir, cada vegada més, està enverinant la terra i l’aigua. Els camps s’estan empobrint per una agricultura i un indústria que han perdut el respecte per la terra. Desforestació, contaminació de mars i rius. Illes de plàstic surant en els oceans. Balenes que trien morir a les platges. Boscos sencers arrasats fins al sòl. I la terra ens està presentant la factura. L’augment de les temperatures i la fosa gradual de les glaceres són un signe inquietant del que està succeint. A més de la terra i l’aigua, també estem enverinant l’aire. Lentament.
El camí per davant nostre s‘està fent cada vegada més estret i potser som l’última generació que realment pot fer alguna cosa pel nostre planeta. Les lleis de la natura no poden canviar. Seria com oposar-se que el sol es llevi i es pongui. Som nosaltres els que hem de canviar la nostra relació amb la terra. La terra no pot canviar la relació amb si mateixa.
Potser considerar la terra com un òrgan del nostre cos pugui ajudar-nos… Estem avançant cap a un punt d’inflexió que podria ser irreversible. Els senyals són molts. La terra ens demana respecte, ens presenta factura i ens demana un projecte. El llibre de Cesare Pace i Joan Guerrero té aquest propòsit. Fer-nos entendre que el respecte cap a la nostra terra és respecte cap a nosaltres mateixos i sobretot cap a les generacions futures. Per tant, les boniques i de vegades curioses imatges del llibre volen sensibilitzar els lectors sobre aquest tema cada vegada més urgent.
Amb Cesare i Joan comparteixo l’amistat amb el Padre Gabicho que sempre ha estat compromès amb la redempció de les condicions de vida dels indígenes. Sé que els guanys del llibre es destinaran a donar suport a projectes per a aquestes poblacions que vaig conèixer fa molts anys. Una observació podria fer sobre el títol triat pels autors: potser era més escaient posar-li Perdoneu-nos terra…
Sebastiao Salgado
Col·laboradors: