
Guerrer@s és una iniciativa solidària de fotografia documental que té un doble objectiu: fer un sincer homenatge al nostre estimat Joan Guerrero (mestre de tants i tantes fotògraf@s) així com contribuir a documentar la complexa situació actual que afecta a nivell mundial tots els àmbits de la vida. L’objectiu és oferir una visió de la societat actual amb imatges d’interès humà i que sigui alhora un retrat dels reptes actuals: canvi climàtic, vulneració de drets, racisme, marginació, etc. que la pandèmia encara ha agreujat… Volem que sigui un reflex dels valors ètics, fotogràfics i solidaris que ens ha transmès l’obra i la vida de Joan Guerrero.
En aquest projecte Catalunya Mirades Solidàries col·labora amb la Fundació Arrels entitat fonamental en l’ajuda als més desfavorits. Si vols ser solidari amb Arrels amb una aportació de 100€, Catalunya Mirades Solidàries et regala una fotografia que forma part de l’exposició Guerrer@s, original a escollir (impreses sobre paper fine-art baryta 20*30 cm.). Els fons recaptats aniran en el seu benefici. A dia d’avi hem donat 200 llibres per la distribució a la seva Botiga i 3500 €.

Fotografies de:
Emilio Morenatti, Sandra Balsells, Joan Manuel Baliellas, Samuel Aranda, Cèlia Atset, David Airob, Albert García Gallego, Cristina Calderer, Carlos Baglietto, Jordi Borràs, Nuria López Torres, Vicenç Semper, Ricardo García Vilanova, Ximena Borrazas, Pau de la Calle, Marc Sanye, Gala Espín, Francesc Melcion, Albert Bertran, Anna Turbau, Àlex García, Jordi Otix, Victòria Rovira Casanovas, Tino Soriano, Àngel García, Elisenda Pons, Santi Cogolludo, Jordi Play, Roser Vilallonga, Isidre García Puntí, Xavier Bertral, Irene Vilà Capafons, Cristobal Castro, Vanessa Casteleiro, Julio Carbó, Marta Catena, Joan Mateu Parra, Josep Maria Cortina, Lorena Sopena, Manu Mitru, Sergi Rugrand, Eva Parey, Kim Manresa, Albert Masias, Laura Guerrero, Miguel Ángel Troncho, Ferran Nadeu, Susanna Sáez Catllà, Santi Palacios, Gian Carlo Benedetto, Maria d’Oultremont, Agustí Carbonell, David Aparicio Fita, Helena Margarit, Albert Salamé, Jordi Pizarro, Ana Jiménez, Lucas Vallecillos, Josep Maria Oliver, Anna Surinyach, Roberto Palomo, Juan Luis Rod, Marta Pérez, Rey Sotolongo, Gemma Miralda, Joan Sánchez i Joan Guerrero.
El Llibre
“La fotografia és aturar-se en un instant perquè l’ull i el cervell vagin endavant i endarrere, pensin en la història d’aquell paisatge, animal, persona i en el seu futur, si en té. El que és més divertit d’enraonar amb el Joan Guerrero és veure com s’ho mira tot. Els ulls del Joan Guerrero a mi m’han ensenyat moltes coses. Que hem de ser guerrer@s, la primera, la que estem obligats a no perdre de vista. Com ell.”
Empar Moliner
“Paradoxalment, quan als principals mitjans i països més lliures les notícies i grans històriess’expliquen amb formats molt visuals i de qualitat, fets per bons professionals, aquí encara cal denunciar la precarietat laboral, falta de recursos, robatoris d’equips, vulneració dels drets d’autors, etc… a què han de fer front els i les fotoperiodistes. Com més i millors treballs s’estan fent, menys es valora la qualitat i per tant es rebaixa el nivell informatiu i democràtic necessari en tota societat que vol ser més justa i millor.”
Catalunya Mirades Solidàries
© Joan Manuel Baliellas
Para explicar como hice esta foto, quizás debería remontarme a finales de los 80, cuando yo era un jovencito con ganas de comerme el mundo. En esa época empecé a trabajar en el Diari de Barcelona, allí coincidí con varios fotógrafos, pero había uno que especialmente me llamaba la atención, un hombre tranquilo en ese mundo de locos, sensible y amable al mismo tiempo que divertido. Un día a mi me encargaron unas fotos en el Barrio de La Mina y a él lo mandaban al campo de futbol, yo me veía incapaz de hacer buenas fotos en un tema tan social, así que nos cambiamos los trabajos. Recuerdo sus fotos, lo que transmitían, esa belleza en aquellos lugares. Pensé que aquellas fotos eran obras de arte. Muchos años después yo vivía en Asia, que decidí volar a Manila para ver como vivía la gente en el Cementerio Norte. Allí existe otra ciudad dentro de los muros del cementerio, sus pequeños comercios, gente viviendo en nichos lo mismo que fuese un pequeño apartamento. Estuve unos días y decidí simplemente conocer y entablar amistad con las personas, tal y como me había enseñado aquel fotógrafo con el que había trabajado años antes, así que regresé a casa pero con la idea de volver en poco tiempo y pasar unas semanas con ellos. Y así lo hice, al poco tiempo regresé a Manila y estuve con aquellas personas casi tres semanas, entable amistad con ellos, jugué al Hula-Hop con los niños, reí e incluso lloré con alguna de las historias que me contaban, con esa vida que les había llevado a ese mundo. Cecile era una niña de siete años, que vive su día a día casi igual que los otros niños del mundo, su madre la baña por la mañana antes de ponerle su uniforme escolar con la única diferencia que ellas lo hacen entre tumbas, me gustaba jugar con ella, siempre conseguía a que riese a carcajadas. Pero hay una cosa cierta, cuando hacia ese trabajo en blanco y negro recordaba aquel fotógrafo del que tanto aprendí, pero me enseño mas que fotografía a ser un poco mas humano detrás de la cámara. Una vez en la presentación de un libro de ese fotógrafo, él decía que ver películas de por ejemplo Ingmar Bergman, escuchar a Chopin hacia que las personas fuésemos mas sensibles. Yo levanté la mano y le dije que por mas películas y música que escuchásemos, jamás tendríamos su sensibilidad, él sonrió. Me imagino que a estas alturas ya saben de quien estoy hablando claro, de mi amigo, mi maestro, mi padre fotográfico: Juan Guerrero. Gracias Juan
Clips de Premsa
https://www.elperiodico.com/es/eixample/20230602/guerrerats-objetivo-vida-expo-escola-88213399
https://www.nuvol.com/art/imatges-guerreres-317381
https://www.nuvol.com/art/guerrers-a-escola-industrial-326521
https://www.nuvol.com/pantalles/fotografia/fine-art-a-igualada-372194
